HILVERSUM – Meer eigen energie te gebruiken, het net ontlasten en kosten besparen. Dat is de gedachte achter de proef van de Hilversumse Energie Transitie (HET) met nieuwe technieken voor energie-opslag. Dit gebeurt in drie huishoudens in de Staatsliedenbuurt in Hilversum-Zuid.
>>> Luister hier het radio-interview met Jeroen Pool, projectleider innovatief laden en systeemintegratie van de Hilversumse Energie Transitie (HET coöperatie) <<<
Ook in Hilversum wekken steeds meer inwoners eigen schone energie op met zonnepanelen. Daarnaast gaan steeds meer mensen over op elektrisch koken, verwarmen met een warmtepomp en komen er steeds meer elektrische auto’s. En die worden ook steeds meer thuis opgeladen, zeker nu de kabelgoot dit ook voor mensen met een tussenwoning mogelijk maakt. Het gevolg hiervan: veel overschot aan stroom midden in de zomer op mooie dagen.
Dat kan echter nauwelijks meer terug het stroomnet op, want dat is daar niet op ontworpen. Sommige netbeheerders zetten dan ook collectief die zonnepanelen uit als dit gebeurt. Aan de andere kant: in de winter als het koud is, gaan de warmtepompen aan, doorgaans tegelijkertijd. En op een tijdstip dat de elektrische auto wordt aangekoppeld en er gekookt gaat worden, om 18.00 uur. Ook dat kan het stroomnet steeds minder goed aan.
Er zijn twee heldere en haalbare oplossingen, meldt HET. “De eerste ligt bij mensen zelf: je apparatuur gebruiken en je elektrische auto opladen als er geen piekvraag is. Dus wassen en afwassen als er zon is – ook ’s winters – en je auto opladen vanaf 23.00 uur. De tweede is technisch: opslaan van energie. Dat gebeurt ook al steeds meer, mensen gaan stapsgewijs over op het gebruik van thuisbatterijen. Deze thuisopslag levert wel iets meer eigen gebruik op van de opgewekte zonnestroom. Maar het geeft voor de grote pieken niet de echte oplossing. Die zit in het collectief opslaan van zonnestroom in de zomer en het gebruik ervan in de winter.”
Twee manieren
HET doet mee aan een proefonderzoek dat juist dat probeert te bereiken. En wel op twee manieren. De eerste is dat er bij drie huishoudens in de Staatsliedenbuurt innovatieve batterijen komen: een zeezoutbatterij, een ‘lerende’ accu en een laadpaal die de accu van een elektrische auto kan gebruiken voor thuisgebruik. Die laadpaal moet dus zowel laden als de stroom weer uit de auto halen als het in huis nodig is.
Dit project, onder de naam FLEXINet, wordt geleid door de Technische Universiteit Delft. Ook neemt een aantal innovatieve bedrijven deel; die leveren en installeren de spullen. En ze onderzoeken, samen met de TU Delft, wat het effect is op de opwek en het gebruik van stroom en op de kostenbesparingen voor de deelnemers.
550 huizen
De deze week gestarte proef loopt door tot de zomer. “Daarnaast maken we een theoretisch ontwerp voor een lokaal duurzaam energiesysteem”, aldus HET. “Dit doen we voor een buurt van 550 huizen, in de Staatsliedenbuurt Oost op basis van beschikbare energiedata. Hierbij gebruiken we ook de gegevens uit de praktijkproef en passen die rekenkundig toe op de buurt. De hoofdvraag is: welke combinatie van opslagvormen leidt in deze buurt tot zo laag mogelijke pieken in opwek en afname? En daarmee in belasting van het net. En natuurlijk: wat kost dit?”
Artikel via: Hilversums Nieuws