Algemene Voorwaarden Coöperatie HET: Hilversumse Energie Transitie

Versie 30 september 2024 – 3 pagina’s

1.         Algemeen
1.1.     Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, werkzaamheden, offertes en overeenkomsten tussen HET: coöperatie Hilversumse Energie Transitie U.A., KvK68738196, gevestigd aan de Frederik van Eedenlaan 7D te Hilversum, hierna te noemen HET, en opdrachtgevers respectievelijk hun rechtsopvolgers.
1.2.     Afwijkingen op deze algemene voorwaarden zijn slechts geldig als zij uitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen. Afwijkingen gelden alsdan uitsluitend voor de overeenkomst waarbij die afwijking is overeengekomen, tenzij er sprake is van afwijkingen die dienen te worden beschouwd als onderdeel van een duurovereenkomst.
1.3.     Indien opdrachtgever deze algemene voorwaarden heeft geaccepteerd door HET de opdracht te laten uitvoeren of door een betaling te verrichten, dan zijn de algemene voorwaarden daarmee eveneens van toepassing op vervolgopdrachten.
1.4.     Deze algemene voorwaarden zijn eveneens van toepassing op de relatie tussen opdrachtgevers en derden, waaronder ZZP-ers, welke door HET worden betrokken bij de uitvoering van de overeenkomst.
1.5.     Deze algemene voorwaarden mogen worden gewijzigd door HET. HET zal daartoe de nieuwe voorwaarden aan opdrachtgevers toezenden. Indien de opdrachtgever niet binnen twee weken schriftelijk bezwaar maakt tegen de nieuwe voorwaarden, wordt deze geacht akkoord te zijn gegaan. Indien hij wel bezwaar maakt, treden HET en opdrachtgever in overleg of de overeenkomst wordt voortgezet onder de oude voorwaarden, of zal worden beëindigd.

 

2.         Totstandkoming en aard van de overeenkomst
2.1.     Eventuele offertes van HET zijn altijd vrijblijvend. De overeenkomst tussen Opdrachtgever en HET komt pas tot stand als HET schriftelijk (of per e-mail) de aanvaarding van het aanbod bevestigt. Als er geen sprake is van een offerte maar van onderhandelingen, komt de overeenkomst tot stand overeenkomstig het Burgerlijk Wetboek.
2.2.     De overeenkomst wordt altijd geacht te zijn tot stand gekomen (inclusief te toepasselijkheid van deze algemene voorwaarden) indien opdrachtgever gelegenheid heeft gegeven aan HET tot uitvoering van de opdracht, en/of als opdrachtgever is overgegaan tot enige betaling aan HET.
2.3.     Prijzen in eventuele offertes zijn exclusief btw en andere eventuele heffingen, alsmede eventuele in het kader van de overeenkomst te maken kosten, waaronder verzend- en administratiekosten, een en ander tenzij anders is aangegeven.
2.4.     Een tussentijdse ongebruikelijke verandering van het niveau van de lonen of kosten, mag HET doorberekenen.
2.5.     Indien en voor zover een goede uitvoering van de overeenkomst dit vereist, heeft HET het recht om een deel of het geheel van de overeengekomen werkzaamheden te laten verrichten door derden.
2.6.     HET zal de door hem te verrichten diensten naar beste inzicht en vermogen, en overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap uitvoeren. Deze verplichting heeft evenwel het karakter van een inspanningsverplichting.

 

3.         Benodigde gegevens, personeel en locaties
3.1.     Offertes van HET zijn gebaseerd op de informatie die door de opdrachtgevers is verstrekt. De opdrachtgever staat er daarom voor in dat hij naar beste weten daarbij alle essentiële informatie voor de opzet en uitvoering van de opdracht heeft verstrekt; juist en compleet.
3.2.     Om de uitvoering van de opdracht goed en zoveel mogelijk volgens tijdschema te laten verlopen, verstrekt de opdrachtgever alle documenten en gegevens die HET nodig heeft, tijdig.
3.3.     Dit geldt mutatis mutandis ook voor de terbeschikkingstelling van medewerkers van de eigen organisatie van de opdrachtgever, die bij de werkzaamheden van HET betrokken (zullen) zijn.
3.4.     Als HET daarom verzoekt, verschaft de opdrachtgever op zijn locatie HET kosteloos een eigen werkruimte met telefoonaansluiting, online aansluiting en zo nodig, print faciliteiten.

 

4.         Personeels- en relatiebeding
4.1.     Als HET daarom verzoekt, verschaft de opdrachtgever op zijn locatie HET kosteloos een eigen werkruimte met telefoonaansluiting, online aansluiting en zo nodig, print faciliteiten.
4.2.     Geen van de partijen mag tijdens de uitvoering van de opdracht of binnen één jaar na beëindiging van de opdracht personeel van de wederpartij in dienst nemen, inhuren als zzp-er of met dit personeel over indiensttreding onderhandelen, anders dan in overleg en op basis van nadere afspraken met de wederpartij. Onder personeel vallen ook personen met bijvoorbeeld een ZZP-constructie.
4.3.     Geen van de partijen mag tijdens de uitvoering van de opdracht of binnen één jaar na beëindiging van de opdracht relaties van de wederpartij die voorheen geen relatie van henzelf waren, commercieel benaderen voor kwesties die mogelijk concurrerend zijn voor de wederpartij, anders dan in overleg met de wederpartij.

 

5.         Tarieven en betalingsvoorwaarden
5.1.     HET is gerechtigd om bij langer lopende opdrachten die over jaargrenzen heengaan, de reguliere indexering van tarieven door te voeren, op basis van het CBS-indexcijfer huishoudens. 
5.2.     Tenzij anders is afgesproken, wordt het bedrag dat is overeengekomen voor de opdracht bij maandelijkse declaratie (een maandelijkse urendeclaratie of een maandelijkse voorschot-declaratie afhankelijk van de opdracht) in rekening gebracht. Betaling dient te geschieden binnen 14 dagen na declaratiedatum.
5.3.     Na die vervaldag wordt de wettelijke handelsrente in rekening gebracht, zonder dat ingebrekestelling is vereist.
5.4.     Indien anderhalve maand na declaratiedatum de factuur niet is betaald, is opdrachtgever per (maand)factuur een boete verschuldigd van 250 Euro voor de incassomoeite, zonder dat dit afbreuk doet aan enig ander recht van HET.
5.5.     Indien betaling anderhalve maand achterwege blijft, of eerder als er gegronde reden is te geloven dat opdrachtgever niet zal betalen, kan HET de uitvoering van de opdracht opschorten.
5.6.     Is de opdrachtgever in verzuim of schiet hij op een andere wijze tekort in het nakomen van één of meer van zijn verplichtingen, dan komen alle redelijke kosten ter verkrijging van voldoening voor zijn rekening, zowel de gerechtelijke als de buitengerechtelijke.
5.7.     Indien de opdracht is verstrekt door meer dan één opdrachtgever, zijn alle opdrachtgevers hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van de verplichtingen zoals in dit artikel aangegeven, ongeacht de tenaamstelling van de declaratie.
5.8.     Indien een tussentijdse wijziging in de opdracht of opdrachtuitvoering ontstaat door toedoen van de opdrachtgever, of wordt verzocht door opdrachtgever, is HET gerechtigd al het eventuele meerwerk bij opdrachtgever in rekening te brengen.

 

6.         Termijnen en afsluiting van de opdracht
6.1.     De afgesproken duur van de opdracht of uitvoering daarvan, is altijd uitsluitend indicatief. Termijnen zijn nooit fataal, tenzij dit expliciet en schriftelijk is overeengekomen. Een termijn wordt voorts een fatale termijn, wanneer opdrachtgever dit bij een termijn schriftelijk aan HET te kennen heeft gegeven, de gegeven termijn redelijk is, en opdrachtgever aangeeft wat de schade zal zijn als deze fatale termijn niet wordt gehaald, zodat HET de urgentie kan begrijpen.
6.2.     In financiële zin is de opdracht afgesloten, zodra de eindafrekening of laatste urendeclaratie door de opdrachtgever is goedgekeurd. Binnen een termijn van 30 dagen na dagtekening van de eindafrekening dient de opdrachtgever HET hierover te berichten. Indien de opdrachtgever niet binnen deze termijn reageert, wordt de eindafrekening geacht te zijn goedgekeurd.
6.3.     Indien de opdrachtgever een controle wenst van een registeraccountant op de declaratie van HET, dan zal daaraan medewerking worden verleend. De kosten van een dergelijke controle zijn voor rekening van de opdrachtgever.

 

7.         Tussentijdse beëindiging van de opdracht
7.1.     Partijen kunnen de overeenkomst voortijdig eenzijdig beëindigen, indien een van hen van mening is dat de opdrachtuitvoering in redelijkheid niet meer kan plaatshebben conform de bevestigde offerte en eventuele latere additionele opdrachtspecificaties. Dit dient gemotiveerd en schriftelijk aan de wederpartij te worden bekendgemaakt.
7.2.     Ingeval een van beide partijen in staat van faillissement geraakt, surséance van betaling aanvraagt of de bedrijfsvoering staakt, heeft de andere partij het recht de opdracht zonder inachtneming van een opzegtermijn te beëindigen, een en ander onder voorbehoud van rechten.
7.3.     HET behoudt bij tussentijdse beëindiging van de opdracht aanspraak op betaling van de declaraties voor tot dan toe verrichte werkzaamheden, waarbij aan de opdrachtgever onder voorbehoud de voorlopige resultaten van het tot dan toe verrichte werk ter beschikking zullen worden gesteld. Voor zover dit extra kosten met zich brengt, worden deze in rekening gebracht.

 

8.         Intellectuele eigendom en natrekking
8.1.     Modellen, technieken, instrumenten, waaronder ook software, die zijn gebruikt voor de uitvoering van de opdracht en in het advies- of projectresultaat zijn opgenomen, zijn en blijven het eigendom van HET. Openbaarmaking kan derhalve alleen geschieden na verkregen toestemming van HET.
8.2.     De opdrachtgever heeft het recht stukken te vermenigvuldigen voor gebruik in zijn eigen organisatie, maar uitsluitend voor zover passend binnen het doel van de opdracht. Ingeval van tussentijdse beëindiging van de opdracht, is het voorgaande van overeenkomstige toepassing.
8.3.     Indien HET iets gebouwd heeft op of aan de eigendom van opdrachtgever, welke door natrekking eigendom zijn geworden van de opdrachtgever, dan is opdrachtgever gehouden om aan het eind van de opdracht dit los te koppelen en terug te geven / leveren aan HET, of HET financieel te compenseren indien dit loskoppelen redelijkerwijs niet mogelijk is, tenzij expliciet en schriftelijk anders is overeengekomen.
8.4.     HET heeft, voor zover mogelijk, een eigendomsvoorbehoud op alles wat aan opdrachtgever is geleverd, op het terrein van opdrachtgever is, aan eigendommen van opdrachtgever is vastgemaakt, aan opdrachtgever ter beschikking is gesteld of wat dan ook, zolang niet alle facturen van HET, inclusief toekomstige facturen uit een huidige rechtsrelatie, zijn voldaan door opdrachtgever. Voor zover mogelijk, omvat dit eigendomsvoorbehoud een terugleveringsplicht dan wel een schadeloosstellingsplicht.

 

9.         Vertrouwelijkheid
9.1.     HET en opdrachtgever zijn over en weer verplicht tot geheimhouding van alle informatie en gegevens van de ander jegens derden. Partijen zullen in het kader van de opdracht alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen ter bescherming van de belangen van de ander.
9.2.     Partijen zullen zonder toestemming van de ander aan derden geen mededeling doen over de aanpak, werkwijze en dergelijke van de ander, dan wel rapportages of vergelijkbare verslagen ter beschikking stellen.

 

10.      Aansprakelijkheid
10.1.  HET is uitsluitend aansprakelijk voor tekortkomingen in de uitvoering van de opdracht, voor zover deze het gevolg zijn van het op grove wijze niet in acht nemen van de zorgvuldigheid, deskundigheid en het vakmanschap waarop bij het uitbrengen van adviezen in het kader van de betrokken opdracht mag worden vertrouwd.
10.2.  De aansprakelijkheid voor de schade veroorzaakt door de tekortkomingen wordt beperkt tot het bedrag van het honorarium dat HET voor zijn werkzaamheden in het kader van die opdracht heeft ontvangen. Bij opdrachten die een langere doorlooptijd dan een half jaar hebben, geldt een verdere beperking van de hier bedoelde aansprakelijkheid tot maximaal het declaratiebedrag over de laatste zes maanden. Voorts is de aansprakelijkheid beperkt tot het bedrag dat de aansprakelijkheidsverzekering van HET terzake uitkeert.
10.3.  Eventuele aanspraken van de opdrachtgever in hier bedoelde zin dienen binnen één jaar na het ontdekken van de schade te zijn ingediend, bij gebreke waarvan de opdrachtgever zijn rechten heeft verwerkt.
10.4.  HET is nooit aansprakelijk voor enige vorm van schade die (voornamelijk) veroorzaakt is door enig handelen of nalaten van opdrachtgever, partijen gelieerd aan opdrachtgever, of eigendommen van opdrachtgever.

 

11.      Toepasselijk recht
11.1.  Op deze overeenkomst is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
11.2.  In geval van conflicten, zullen HET en opdrachtgever zich samen richten tot een bemiddelaar of mediator. Pas wanneer een en ander drie maanden lang niets oplevert, of in overduidelijk spoedeisende gevallen, is bevoegd de rechter te Midden-Nederland.

Downloaden

inloggen